ketogen kost 2020 – 2021 / är ketogen kost farligt?
är ketogen kost farligt?

ketogen kost 2020 – 2021 / är ketogen kost farligt?

Är ketogen kost farligt?

Fad-dieter kommer ofta med stora löften om viktminskning och optimal hälsa, men på vilka risker? så är ketogen kost farligt för dig?

University of Chicago Medicine Ingalls Memorial dietister säger att den ketogena eller keto-kosten, som har blivit populär under de senaste åren, är extremt strikt och svår att underhålla.

Rachel Kleinman, RDN, LDN, klinisk dietist på Ingalls, sa att ketodieten används främst för att hantera krampanfall hos barn med epilepsi.

Forskning om kostens effektivitet vid behandling av fetma eller diabetes är begränsad.

vad är keto diet


GRATIS keto Diet Ebook

skriv in din email så vi kan skicka gratis Ebook till dig

Ketos är en metabolisk anpassning för att låta kroppen överleva under en period av svält. Din kropp kommer att bryta ner ketonkroppar, en typ av bränsle som levern producerar från fett, istället för socker eller glukos från kolhydrater.

För att uppnå ketos kräver kosten att du äter 75 procent av dina kalorier från fett, jämfört med 20-35 procent normalt. Det kräver också 5 procent kalorier från kolhydrater, cirka 20-50 gram per dag och 15 procent kalorier från protein. Kleinman sa att det tar ungefär 72 timmar för ketos att sparka in. ”Det är egentligen en diet för allt eller inget,” sa Kleinman.

Personer som följer keto-kosten bör äta mat som fet fisk, ägg, mejeri, kött, smör, oljor, nötter, frön och lågkolhydratgrönsaker. “Fettbomber” som osötad choklad eller kokosnötolja kan hjälpa människor att nå sina dagliga mål för fettintag. Keto-kompatibla livsmedel som rött kött och nötter kan vara kostsamma, sade Kleinman. Keto-märkta produkter som ketokaffe och andra kompletterande produkter är också både dyra och onödiga.

Du kan lära dig mer om ketogen diet härifrån.

Condon sa att du alltid bör rådfråga din läkare innan du börjar med en ny diet.

“Om du använder diabetesläkemedel som orsakar lågt blodsocker kan dessa läkemedel behöva justeras inom några dagar”, säger Condon.

“Det finns hjärtfriska fettkällor, men om personen inte är utbildad om hjärtfriska fettkällor kan de konsumera alltför stora mängder mättade fetter som kan öka risken för hjärtsjukdomar”, säger Condon.

Kleinman sa att någon ny på ketodieten också kan uppleva det som kallas “ketofluensa” med symtom som magbesvär, yrsel, minskad energi och humörsvängningar orsakade av att din kropp anpassar sig till ketos.

“Det finns inte en diet som är bra för alla”, sa Kleinman. “Gör din forskning, konsultera en dietist, diskutera med din läkare och se till att du är säker.”

Lämna ett svar