ketogen kost vid canser! – ketogen kost för nybörjare – 2020
ketogen kost vid canser!

ketogen kost vid canser! – ketogen kost för nybörjare – 2020

ketogen kost vid canser!

 

Dessa dagar verkar det som om alla pratar om den ketogena (kort sagt keto) dieten – den mycket låga kolhydrater, måttliga proteiner, fettrik kostplan som förvandlar din kropp till en fettförbränningsmaskin.

ketogen kost vid canser!

Även i denna texten kommer vi att ta upp vad ketodieten har med cancer. (ketogen kost vid canser!).

vad är keto diet


GRATIS keto Diet Ebook

skriv in din email så vi kan skicka gratis Ebook till dig

Hollywoodstjärnor och professionella idrottare har offentligt uppskattat fördelarna med denna diet, från att gå ner i vikt, sänka blodsockret, bekämpa inflammation, minska risken för cancer, öka energi till att bromsa åldrandet.

Så är keto något som du bör överväga att ta på dig? Följande kommer att förklara vad denna diet handlar om, fördelar och nackdelar, liksom problemen att se upp för.  ketogen kost vid canser!

En ketogen diet (keto) är ett mycket fettsnålt, kolhydratfattigt sätt att äta. Det kan hjälpa dig gå ner i vikt genom att tvinga din kropp att bränna fett istället för kolhydrater som dess huvudsakliga energikälla.

Under de senaste åren har några tidiga bevis antytt att ketogen diet kan hjälpa till att behandla vissa typer av cancer. En teori är att cancer matar på det socker du äter, men en fettrik diet svälter tumörerna.

Hittills har ingen större cancergrupp rekommenderat keto-dieter för varken förebyggande eller behandling av cancer.

Hur Keto kan påverka cancer.

Ketogen kost vid canser!

Standarddietrekommendationen är att begränsa fetter till högst 30% av dina kalorier. Kolhydrater bör utgöra hälften eller mer av din dagliga summa, med protein som fyller resten. Men en keto-diet vänder den formeln. Du äter så mycket som 90% av din kost i fett, med lite eller nästan inga kolhydrater från mat som pasta, bönor och frukt.

Utan tillräckligt med kolhydrater växlar din kropp till att bränna fett för bränsle. Den processen, som kallas ketos, bryter ner fettet i molekyler som kallas ketoner.

Men cancerceller kopplas om för att få ut det mesta av sin energi genom att snabbt bryta ner mycket glukos, en form av kolhydrater som kallas enkelt socker. En ketodiet kan genväga utfodringen eftersom vissa cancerformer inte kan använda ketoner för att växa.

Det har lett till förhoppningar om att en ketogen diet kan bidra till att öka kemoterapi och andra cancerbehandlingar.

Vad forskningen säger

Studier har föreslagit några möjliga fördelar med en mycket lågkolhydratdiet i cancerterapi. Forskning på möss och små försök på människor visar att en ketodiet kan fungera på flera sätt. Det kan:

 • Långsam tumörtillväxt
 • Skydda friska celler från skador från kemoterapi eller strålbehandling.
 • Hjälp läkemedel mot cancer att fungera snabbare eller bättre.
 • Lätt inflammation, vilket kan uppmuntra cancertillväxt.
 • Hjälp till att förhindra viktökning under och efter kemoterapi för bröstcancer. Extra vikt ökar chansen att tumörer kan komma tillbaka.

Det har inte gjorts några större studier på människor ännu, så vi vet inte säkert om och hur ketodieter fungerar mot cancer. Flera kliniska prövningar pågår.

Vad är Keto? ketogen kost för nybörjare.

Normalt använder kroppen glukos som den viktigaste energikällan. När du har en keto-diet och du äter väldigt få kolhydrater med endast måttliga mängder protein (överskott av protein kan omvandlas till kolhydrater), byter din kropp sin bränsletillförsel så att den främst körs på fett.

Levern producerar ketoner (en typ av fettsyra) från fett. Dessa ketoner blir en bränslekälla för kroppen, särskilt hjärnan som förbrukar mycket energi och kan köra på antingen glukos eller ketoner.

När kroppen producerar ketoner går den in i ett metaboliskt tillstånd som kallas ketos. Fasta är det enklaste sättet att uppnå ketos. När du fastar eller äter väldigt få kolhydrater och bara måttliga mängder protein, vänder din kropp sig på att bränna lagrat fett för bränsle. Det är därför människor tenderar att gå ner i vikt på ketodieten.

 

Fördelar med ketodieten. ketogen kost vid Canser.

Ketodieten är inte ny. Det började användas på 1920-talet som en medicinsk terapi för att behandla epilepsi hos barn, men när anti-epileptiska läkemedel kom till marknaden föll dieten till oklarhet tills nyligen. Med tanke på dess framgång med att minska antalet anfall hos epileptiska patienter, forskas allt mer på dietens förmåga att behandla en rad neurologiska störningar och andra typer av kroniska sjukdomar.

 • Neurodegenerativa sjukdomar. Ny forskning visar fördelarna med keto vid Alzheimers, Parkinsons, autism och multipel skleros (MS). Det kan också vara skyddande vid traumatisk hjärnskada och stroke. En teori för ketos neuroskyddseffekter är att de ketoner som produceras under ketos ger ytterligare bränsle till hjärnceller, vilket kan hjälpa dessa celler att motstå skador från inflammation orsakad av dessa sjukdomar.
 • Fetma och viktminskning. Om du försöker gå ner i vikt är ketodieten mycket effektiv eftersom den hjälper dig att få tillgång till och tappa ditt kroppsfett. Konstant hunger är det största problemet när du försöker gå ner i vikt. Ketodieten hjälper till att undvika detta problem eftersom minskad kolhydratkonsumtion och ökat fettintag främjar mättnad, vilket gör det lättare för människor att följa kosten. I en studie förlorade överviktiga försökspersoner dubbelt så mycket vikt inom 24 veckor som gick på en lågkolhydratdiet (20,7 kg) jämfört med gruppen som hade en fettsnål diet (10,5 kg).
 • Diabetes typ 2. Förutom viktminskning hjälper ketodieten också till att öka insulinkänsligheten, vilket är perfekt för alla med typ 2-diabetes. I en studie som publicerades i Nutrition & Metabolism, noterade forskare att diabetiker som åt keto-dieter med låg kolhydratförmåga kunde minska deras beroende av diabetesmedicin och kan till och med vända det så småningom. Dessutom förbättrar det andra hälsoprodukter som sänker triglycerid och LDL (dåligt) kolesterol och höjer HDL (bra) kolesterol.
 • ketogen kost vid canser! : De flesta är inte medvetna om att cancercellens främsta bränsle är glukos. Det innebär att äta rätt diet kan hjälpa till att undertrycka cancertillväxt. Eftersom ketodieten har mycket låga kolhydrater, berövar den cancercellerna sin primära bränslekälla, vilket är socker.

När kroppen producerar ketoner kan de friska cellerna använda det som energi men inte som cancerceller, så de svälter effektivt ihjäl. Redan 1987 har studier på ketodieter redan visat minskad tumörtillväxt och förbättrad överlevnad för ett antal cancerformer.
Jämförelse av amerikanska, Paleo och Keto-dieter. Här kan du läsa mer om Custom keto diet plan.

(Som% av det totala kaloriintaget)

__________________________Kolhydrater__________Protein_________Fett

Standard amerikansk diet _____ 40-60% _________ 15-30% _________ 15-40%

Paleodiet _________________ 20-40% _________ 20-35% _________ 25-50%

Keo Diet________________ __5-10% __________ 10-15% _________ 70-80%

Den viktigaste skillnaden mellan keto-dieten och de amerikanska eller Paleo-dieterna är att den innehåller mycket färre kolhydrater och mycket mer fett. Ketodieten resulterar i ketos med cirkulerande ketoner från 0,5-5,0 mM. Detta kan mätas med en hemblodketonmonitor med ketonteststrimlor. (Vänligen veta att testning av ketoner i urinen inte är korrekt.)

Hur man formulerar en ketodiet

1. Kolhydrater

För att uppnå ketos (för att få ketoner över 0,5 mM) krävs för de flesta att de begränsar kolhydrater till någonstans mellan 20-50 gram (g) / dag. Den faktiska mängden kolhydrater varierar från person till person. Ju mer insulinresistent en person är, desto mer resistent är de mot ketos.

Vissa insulinkänsliga idrottare som tränar kraftigt kan konsumera mer än 50 g / dag och förbli i ketos, medan individer med typ 2-diabetes och insulinresistens kan behöva vara närmare 20-30 g / dag.

När man beräknar kolhydrater får man använda nettokolhydrater, vilket betyder totalt kolhydrater minus fiber och sockeralkoholer. Konceptet med nettokolhydrater är att endast inkorporera kolhydrater som ökar blodsockret och insulinet.

Fiber har ingen metabolisk eller hormonell inverkan och det gör de flesta sockeralkoholer också. Undantaget är maltitol, som kan ha en icke-triviell inverkan på blodsocker och insulin. Därför, om maltitol finns på ingredienslistan, bör sockeralkohol inte dras av från totalt kolhydrat.

Nivån på kolhydrater man kan konsumera och förbli i ketos kan också förändras över tid beroende på keto-anpassning, viktminskning, träningsvanor, mediciner etc. Därför bör man mäta sina ketonnivåer rutinmässigt.

När det gäller den övergripande dieten är inte koltäta livsmedel som pasta, flingor, potatis, ris, bönor, söta sötsaker, läsk, juice och öl lämpliga.

De flesta mejeriprodukter innehåller kolhydrater i form av laktos (mjölksocker). Vissa har dock mindre kolhydrater och kan användas regelbundet. Dessa inkluderar hårda ostar (parmesan, cheddar), mjuka ostar med hög fetthalt (Brie), fullfet gräddost, tung vispgrädde och gräddfil.

En kolhydratnivå mindre än 50 g / dag bryts vanligtvis ner till följande:

 • 5-10 g kolhydrater från proteinbaserade livsmedel. Ägg, ost och skaldjur kommer att ha några kvarvarande gram kolhydrater från naturliga källor och tillsatta marinader och kryddor.
 • 10-15 g kolhydrater från icke-stärkelsegrönsaker.
 • 5-10 g kolhydrater från nötter / frön. De flesta nötter innehåller 5-6 g kolhydrater per uns.
 • 5-10 g kolhydrater från frukt som bär, oliver, tomater och avokado.
 • 5-10 g kolhydrater från diverse källor som desserter med lågt kolhydratinnehåll, fettrika förband eller drycker med mycket små mängder socker.ketogen kost vid canser!

Drycker.

De flesta människor behöver minst en halv liter total vätska per dag. De bästa källorna är filtrerat vatten, organiskt kaffe och te (vanligt och koffeinfritt, osötat) och osötad mandel- och kokosmjölk. Diet läsk och drycker undviks bäst eftersom de innehåller konstgjorda sötningsmedel. Om du dricker rött eller vitt vin, begränsa till 1-2 glas, torkaren desto bättre. Om du dricker sprit, undvik de sötade blandade dryckerna.

2. Protein

En ketodiet är inte en proteinrik diet. Anledningen är att protein ökar insulin och kan omvandlas till glukos genom en process som kallas glukoneogenes, vilket hämmar ketos. En keto-diet bör dock inte vara för låg i protein heller eftersom det kan leda till förlust av muskelvävnad och funktion.

Den genomsnittliga vuxna kräver cirka 0,8-1,5 g per kilo (kg) mager kroppsmassa per dag. Det är viktigt att beräkningen baseras på mager kroppsmassa, inte total kroppsvikt. Anledningen är att fettmassan inte kräver protein för att upprätthålla, bara den magra muskelmassan.

Till exempel, om en individ väger 150 kg (eller 150 / 2,2 = 68,18 kg) och har en kroppsfetthalt på 20% (eller magert kroppsmassa på 80% = 68,18 kg x 0,8 = 54,55 kg), kan proteinbehovet variera från 44 (= 54,55 x 0,8) till 82 (= 54,55 x 1,5) g / dag.

De som är insulinresistenta eller gör ketodieten av terapeutiska skäl (cancer, epilepsi, etc.) bör sträva efter att vara närmare den nedre proteingränsen. Den högre gränsen gäller för dem som är mycket aktiva eller atletiska. För alla andra som använder keto-diet för viktminskning eller andra hälsofördelar kan mängden dagligt protein ligga någonstans däremellan.

De bästa källorna till högkvalitativt protein inkluderar:

Organiska betade ägg (6-8 g protein / ägg)
Gräsmatade kött (6-9 g protein / oz)
Djurbaserade källor till omega-3-fetter, såsom vildfångad Alaskalax, sardiner och ansjovis och sill. (6-9 g protein / oz)
Nötter och frön, såsom makadamia, mandel, pekannötter, lin, hampa och sesamfrön. (4-8 g protein / kvarts kopp)
Grönsaker (1-2 g protein / oz)

3. Fett

Efter att ha räknat ut de exakta mängderna kolhydrater och protein att äta, kommer resten av kosten från fett. En ketodiet innehåller nödvändigtvis mycket fett. Om tillräckligt fett äts bibehålls kroppsvikten. Om viktförlust önskas bör man konsumera mindre fett och lita på lagrat kroppsfett för energiförbrukning istället.

(Som% av det totala kaloriintaget)

ketogen kost vid canser!

_________________________ Underhåll vikt_______ Gå ner i vikt

Kolhydrater ____________________ 5-10% ________________ 5-10%

Protein __________________ 10-15% _______________ 10-15%

Fett från kosten _____________ 70-80% _______________ 35-40%

Fett från lagrat kroppsfett ___ 0% ___________________ 35-40%

För personer som konsumerar 2000 kalorier om dagen för att bibehålla sin vikt, varierar det dagliga fettintaget från cirka 156-178 g / dag. För stora eller mycket aktiva individer med höga energibehov som bibehåller vikt kan fettintag till och med överstiga 300 g / dag.

De flesta människor tål höga fettintag, men vissa förhållanden som gallblåsans borttagning kan påverka mängden fett som kan konsumeras vid en enda måltid. I vilket fall kan mer frekventa måltider eller användning av gallsalter eller bukspottkörtelnzymer med högt lipasvärde vara till hjälp.

Undvik att äta oönskade fetter som transfett, högraffinerade fleromättade vegetabiliska oljor samt stora mängder omega-6 fleromättade fetter.

Bästa mat för att få högkvalitativa fetter inkluderar:

Avokado och avokadoolja
Kokosnötter och kokosnötolja
Gräsmatat smör, ghee och nötfett
Ekologisk, betad tung grädde

Olivolja

Smult från betade grisar
Mediumkedjiga triglycerider (MCT)
MCT är en specifik typ av fett som metaboliseras annorlunda än vanliga långkedjiga fettsyror. Levern kan använda MCT för att snabbt producera energi, även före glukos, vilket möjliggör en ökad produktion av ketoner.

Koncentrerade källor till MCT-olja finns som tillskott. Många använder dem för att uppnå ketos. Den enda maten som är unikt hög i MCT är kokosnötolja. Cirka två tredjedelar av kokosfettet härrör från MCT.

 

Vem bör vara försiktig med en ketodiet?

För de flesta är en ketodiet mycket säker. Det finns dock vissa individer som måste ta särskild omsorg och diskutera med sina läkare innan de går på en sådan diet.

 • De som tar mediciner för diabetes. Dosen kan behöva justeras när blodsockret sjunker med en lågkolhydratdiet.
 • De som tar mediciner för högt blodtryck. Dosen kan behöva justeras då blodtrycket sjunker med en lågkolhydratdiet.
 • De som ammar bör inte gå på en mycket strikt lågkolhydratdiet eftersom kroppen kan förlora cirka 30 g kolhydrater per dag via mjölken. Ha därför minst 50 g kolhydrater per dag när du ammar.
 • De med njursjukdom bör rådfråga sina läkare innan de gör en ketodiet.
  Vanliga problem med en ketodiet
 • Att inte kunna nå ketos. Se till att du inte äter för mycket protein och att det inte finns några dolda kolhydrater i den förpackade maten du konsumerar.
 • Att äta fel typer av fett, såsom högraffinerad fleromättad majs och sojabönoljor.
 • Symtom på “keto-influensa”, som att känna sig yr, yrsel, huvudvärk, trötthet, hjärndimma och förstoppning. När man är i ketos tenderar kroppen att utsöndra mer natrium. Om man inte får tillräckligt med natrium från kosten kan symtom på ketoinfluensa uppstå. Detta åtgärdas enkelt genom att dricka 2 koppar buljong (med tillsatt salt) per dag. Om du tränar kraftigt eller svettfrekvensen är hög kan du behöva lägga till ännu mer natrium.
 • Gryningseffekt. Normalt fastande blodsocker är mindre än 100 mg / dl och de flesta i ketos kommer att uppnå denna nivå om de inte är diabetiker.

Emellertid tenderar fastande blodsockerar hos vissa människor att öka, särskilt på morgonen när de är på en ketodiet. Detta kallas “gryningseffekt” och beror på den normala dygnsökningen i kortisol på morgonen (stresshormon) som stimulerar levern att göra mer glukos. Om detta händer, se till att du inte konsumerar för mycket protein vid middagen och inte för nära sänggåendet. Stress och dålig sömn kan också leda till högre kortisolnivåer. ketogen kost vid canser!

Om du är insulinresistent kan du också behöva mer tid för att uppnå ketos.

 • Låg atletisk prestanda. Keto-anpassning tar vanligtvis cirka 4 veckor. Under vilken, istället för att träna intensivt eller träna, byter du till något som är mindre kraftfullt.

Efter anpassningsperioden återgår atletisk prestanda vanligtvis till normal eller ännu bättre, särskilt för uthållighetssporter.

 • Keto-utslag är inte en vanlig bieffekt av kosten. Troliga orsaker inkluderar produktion av aceton (en form av keton) i svetten som irriterar huden eller näringsbrister inklusive protein eller mineraler. Dusch omedelbart efter träning och se till att du äter näringstät helmat.
 • Ketoacidos. Detta är ett mycket sällsynt tillstånd som uppstår när blodketonnivåerna överstiger 15 mM. En välformulerad keto-diet orsakar inte ketoacidos.

Vissa tillstånd som typ 1-diabetes, användning av läkemedel med SGLT-2-hämmare för typ 2-diabetes eller amning kräver extra försiktighet.

Symtom inkluderar slöhet, illamående, kräkningar och snabb ytlig andning. Milda fall kan lösas med natriumbikarbonat blandat med utspädd apelsin eller äppeljuice. Svåra symtom kräver omedelbar läkarvård.

 

Är Keto säkert på lång sikt?

Detta är ett område med viss kontrovers. Även om det inte har gjorts några studier som indikerar några negativa långsiktiga effekter av att vara på en ketodiet, tror många experter nu att kroppen kan utveckla ett “motstånd” mot fördelarna med ketos om man inte regelbundet cyklar in och ut ur den. Dessutom kan det vara inte lämpligt att äta en mycket fet fet diet på lång sikt för alla kroppstyper.

Cyklisk keto-diet

När du väl kan generera över 0,5 mM ketoner i blodet på en konsekvent basis är det dags att börja återinföra kolhydrater i kosten. Istället för att bara äta 20-50 g kolhydrater / dag kanske du vill öka det till 100-150 g under de kolhydratmatningsdagarna. Normalt räcker det 2-3 gånger i veckan. Helst görs detta också på styrketräningsdagar där du faktiskt ökar ditt proteinintag.

Detta sätt att cykla kan göra dietplanen mer acceptabel för vissa människor som är ovilliga att permanent eliminera några av deras favoritmat. Det kan dock också sänka beslutsamhet och engagemang för ketodieten eller utlösa binges hos mottagliga individer.

Carol Chuang är en certifierad näringsspecialist. Hon har en magisterexamen i näring och är certifierad glutenutövare. Hon är specialiserad på metabolisk typning och funktionell diagnostisk näring.

 

Lämna ett svar